ΕΕ/ΔΝΤ

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2013

Council Family Photo

Σαμαράς, Βενιζέλος, ευρωπαϊκές αρχές και πιστωτές έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας προκειμένου να ετοιμάσουν νέο κύμα λιτότητας για την εξυπηρέτηση του χρέους, την στήριξη του ευρώ και τη διάσωση των τραπεζών. Η ΕΚΤ και η Eurostat ανακοίνωσαν διαφορετικά αποτελέσματα για το έλλειμμα/πλεόνασμα του τρίτου τριμήνου του 2013. Η ΕΚΤ δημοσίευσε πλεόνασμα 631 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Eurostat 1,167 δισ. ευρώ έλλειμμα. Η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη (περίπου τα χαράτσια ενός χρόνου), ώστε να οδηγούμαστε να συμπεράνουμε ότι οι τεχνοκράτες και οι τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν παιχνίδια σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων για την εκλογοθηρία των εκλεκτών τους (Ευρωεκλογές) και για να μπορέσουν να συνεχίσουν να φορτώνουν στους φορολογούμενους τις μαύρες τρύπες των χρεοκοπημένων τραπεζών με μέτρα λιτότητας.

Αυτό που αναμφισβήτητα γεννά υποψίες είναι ότι η ΕΚΤ άλλαξε τα αποτελέσματά των ελλειμμάτων των προηγούμενων τριμήνων (σύγκρινε εδώ με εδώ  – είχαμε φροντίσει να κρατήσουμε αντίγραφο της σελίδας της ΕΚΤ από την 29.10.2013, που σήμερα έχει διαφορετικά στοιχεία). Αν, όπως είναι λογικό να σκεφτούμε, αυτή η αλλαγή έγινε για να παρουσιάσει πλεόνασμα μεταφέροντας ελλείμματα σε άλλα τρίμηνα, όπως θα επιθυμούσε το κυβερνητικό επιτελείο και οι καθοδηγητές τους από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει ελλείμματα από το γ’ τρίμηνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο, έτσι ώστε οι διασώστες των τραπεζών να κάνουν ανενόχλητοι την προεκλογική τους προπαγάνδα μέχρι τον Μάιο.

Ακόμα, όμως, και αν δεχτούμε ότι το πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για το γ΄ τρίμηνο του 2013 είναι υπαρκτό, ποια είναι η πραγματική του σημασία; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας (ΕΚΤ), η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα 5,515 δις για το α΄ τρίμηνο του 2013, έλλειμμα 12,142 δισ. για το β΄ τρίμηνο του 2013, και 631 εκ. πλεόνασμα για το γ’ τρίμηνο του 2013.

Αυτό σημαίνει ότι το success story του Σαμαρά και του συγκυβερνήτη Βενιζέλου χρειάζεται 17,5 δις πλεόνασμα για το δ΄ τρίμηνο του 2013, ώστε να παρουσιάσει 110 εκ πλεόνασμα για το σύνολο του έτους. Από την άλλη, η Ελλάδα χρειάζεται 11 δισ. πλεόνασμα για να πιάσει το όριο του ελλείμματος 3 % που απαιτείται για την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν 1,167 δισ. ως συνέχεια των ελλειμμάτων όλων των τριμήνων του 2013. Η Eurostat ανακοινώνει συνολικό έλλειμμα 22,616 δισ. μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 και είναι αυτό που πραγματικά σηματοδοτεί το τελικό αποτέλεσμα για το έλλειμμα ή το πλεόνασμα της χώρας.

Προβλέπεται λοιπόν ότι και το 2013 κλείνει δημοσιονομικά για την Ελλάδα με ένα τεράστιο έλλειμμα, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2009, δηλαδή από την έναρξη της διάσωσης των τραπεζών και την διακυβέρνηση της τρόικας μέσα από τις συνθήκες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς στήριξης.

Αυτά είναι τα γεγονότα πίσω από τις δημοσιεύσεις για κρυφές συναντήσεις των πιστωτών, για νέο δάνειο και για νέο μνημόνιο. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικές καμπάνιες. Το ίδιο ισχύει και για όσους αποφεύγουν να θίξουν αυτά τα ζητήματα, για να μην ακουμπήσουν τις ιερές τους αγελάδες, δηλαδή το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

01.02.2014

Γιώργος Πάσογλου

Ελένη Δημητριάδου

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944 : ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΝΤ

IMF get out

            Σαν σήμερα το 1944 συνήφθηκε η συνθήκη του Μπρέτον Γουντς, με την οποία ιδρύθηκε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως διατυπώθηκε σκοπός ήταν η ανασυγκρότηση από τον πόλεμο με δάνεια. Η κάθε χώρα εξουσιοδότησε την Κεντρική Τράπεζά της να την εκπροσωπεί και να διατηρεί, ως υποκατάστημα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα αποθεματικά της. Αυτά τα αποθεματικά αν δεν υπήρχαν η κάθε χώρα θα έπρεπε να τα δανειστεί. Σε αυτήν την συνθήκη συμμετείχε και η ΕΣΣΔ. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Η Ελλάδα δεν είχε απελευθερωθεί από τους γερμανούς ναζί ακόμα και η συνθήκη υπογράφηκε από τον κεντρικό τραπεζίτη που διέμενε στο Λονδίνο και είχε διοριστεί πριν από τον πόλεμο. Το όνομά του Βαρβαρέσος. Ένα από τα ζητήματα είναι πώς γίνεται να εκπροσώπησε την Ελλάδα ένας αυτοεξόριστος τραπεζίτης, αφού στην Ελλάδα υπήρχε κατοχή και μετά την κατοχή κυρίαρχη εξουσία είχε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ.

              Τελικά η συνθήκη επικυρώθηκε από την Ελλάδα στο τέλος του 1945.  Επικρατούσε τεράστια φτώχεια και η διατροφή του λαού γινόταν με δελτία. Απ’ ότι φαίνεται όμως η τότε κυβέρνηση  μαζί με  τον βασιλιά βρήκαν τα λεφτά για την είσοδο στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.  Τον Ιανουάριο του 1946 η Αγγλία δανείζει στην Ελλάδα 10.000.000 λίρες, ενώ ζητάει 25.000.000 κάλυψη από την ΤτΕ. Ο Ριζοσπάστης ισχύριζεται ότι η Αγγλία δανείζει στην Ελλάδα δικά της λεφτά, διότι η Τράπεζα της Αγγλίας παρακρατάει 110.000.000. Η χώρα τελικά οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο μετά από τα δεκεμβριανά ,την μεγάλη φτώχεια, την οικονομική δικτατορία, τις τρομοκρατικές διώξεις αγωνιστών, τη δολοφονία του Βελουχιώτη κτλ.

               Σήμερα πάλι με ΔΝΤ και οικονομική εξαθλίωση ζούμε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.

Εδώ είναι το ΦΕΚ επικύρωσης της συνθήκης του Mπρέτον Γουντς

01.07.2013

Γιώργος Πάσογλου

Ώρα για διασκέδαση: Ευρώπη 2020 – Ελλάδα

Ώρα για διασκέδαση: Ευρώπη 2020 (Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 της Ελλάδας σε πλήρη και απόλυτη συμφωνία με το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης)

 Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) 2011-2014 της Ελλάδας είναι σε πλήρη συμφωνία με το «Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης».

Και όλα αυτά προκειμένου να εφαρμοσθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επισκόπηση αυτή, που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2011, υπάρχουν προβλέψεις που προκαλούν μειδίαμα ή γοερό κλάμα. Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές, κατά τις πολιτικές της ΕΕ, υποτίθεται ότι θα φέρουν ανάπτυξη. Το σπουδαιότερο εύρημα είναι πώς το μνημόνιο απλά αποτελεί την ταχύρρυθμη εφαρμογή του «οράματος» της Ευρώπης και την μέγιστη ευκαιρία για τους κερδοσκόπους. Μπορείτε να το διαβάσετε και ολόκληρο αλλά θα σας παρουσιάσω και τα καλύτερα τμήματα, όπως, ίσως, τα διδάσκει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος ΓΑΠ.  Και για να έχετε και μια εικόνα των οικονομικών μελετών – σκουπιδιών που μας ταϊζουν, στολισμένα με οικονομικές θεωρίες που καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ήδη αποδεδειγμένα στην πράξη.
  Αντιγράφω από το κείμενο:

 Μακροοικονομικό σενάριο«Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει μικρότερη μείωση το 2011 (-3%), σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς μεταβολής προς το τέλος του έτους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει μία θετική δυναμική για το 2012, οπότε προβλέπεται να σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης (+1,1%) για να υπάρξει στη συνέχεια σταδιακή επιτάχυνσή του μέχρι το 2014 (+2,1%). Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπεται να οδηγήσει σε συνεχή μείωση της δημόσιας κατανάλωσης μέχρι το 2014 (-4% το χρόνο κατά μέσον όρο για την περίοδο 2011–2014) ενώ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται ότι θα είναι σταδιακή (μεταβολή από -4,5% το 2011 σε 0,6% το 2012 και αύξηση σε 1,4% το 2014). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προβλέπεται να ανακάμψουν σταδιακά (σημειώνοντας θετικό ρυθμό μεταβολής το 2013), ενώ η συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει θετική, με τις εξαγωγές να αυξάνονται σημαντικά (6,6% κατά μέσον όρο το χρόνο για την περίοδο 2011–2014) και τις εισαγωγές να σημειώνουν μείωση (κατά -0,9% το χρόνο κατά μέσον όρο για την ίδια περίοδο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2013).»

 Πρόβλεψη για  την εργασία: «Η απασχόληση προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7% το 2011, ανακάμπτοντας σταδιακά από το 2012 και σημειώνοντας ένα μέσο ρυθμό αύξησης -0,1% για την περίοδο 2011-2014. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να φθάσει στο ανώτατο σημείο του το 2012 (14,7%) πριν αρχίσει να μειώνεται σταθερά ως

το 13,4% το 2014

 Το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης του 2010 χαρακτηρίζεται φιλόδοξο (;) και δίνει έμφαση (;;) σε : « 1)  βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στόχο τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων (και, ακόμη περισσότερο, των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων), επιταχύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αύξηση της παραγωγικότητας, 2)  την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και, κατά συνέπεια, την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, 3)  το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις και να διασφαλιστούν  χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, 4) Εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της απασχόλησης»

 Αυτό το πρόγραμμα ήδη χαρακτηρίζεται ως λάθος φάρμακο και ότι δεν έχει καμμία σχέση με ανάπτυξη, πέρα από τα ανύπαρκτα αποτελέσματα των υποτιθέμενων στόχων και κατευθύνσεων;

 Στο κεφάλαιο  με τις εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των μέτρων και μεταρρυθμίσεων με την καταλυτική  συμβολή του ΙΟΒΕ (βλέπε Στουρνάρα) : «μια πρόσφατη μελέτη (από τον ΙΟΒΕ) χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Ενιαίο Νομισματική και Δημοσιονομική μοντέλο του ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μακροχρόνια αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να ανέρχονται συνολικά σε 17% του ΑΕΠ»

Ταυτόχρονα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί ως και 4% του ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (μέσα σε πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 1% των πραγματικών μισθών) και 2,5% του ΑΕΠ από μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων (και πάλι μέσα σε πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 5% των περιθωρίων κέρδους)»

Η Ελλάδα,βέβαια, ήδη αντιμετωπίζει μείωση του ΑΕΠ σε ποσοστά που επέρχονται μόνο σε συνθήκες πολέμου.

 Τα εμβληματικά διαρθρωτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση:

Ολοκληρώθηκαν το 2010

Ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Νόμος για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη

Αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης («Πρόγραμμα Καλλικράτης»)

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα

Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Εποπτεία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα από την Τράπεζα της Ελλάδας

Αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων (ΟΣΕ)

Απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών

Επιτάχυνση “Fast-track” σημαντικών επενδύσεων

Οριζόντια νομοθεσία για την Οδηγία των Υπηρεσιών

Ενιαία Αρχή Πληρωμών για τη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα

Δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων που αφορούν τη δέσμευση κονδυλίων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης

Νέος Επενδυτικός Νόμος

Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας

Αναδιάρθρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας

(ΟΑΣA)

Νόμος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για την αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών

Καθιέρωση μητρώου υποχρεώσεων γενικής κυβέρνησης

Σε εξέλιξη

Απλοποίηση της διαδικασίας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων

Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τεχνικά επαγγέλματα,

βιομηχανικές δραστηριότητες και επιχειρηματικά πάρκα

Ενιαίο σύστημα μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα

Πρόγραμμα Αναδιαρθρώσεων για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις

Νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας

Ενιαία αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις

 Να μην  ξεχάσω για το ξεπούλημα: «Το σχέδιο δράσης εστιάζει στην περίοδο 2011-2015, με στόχο να αποφέρει έσοδα της τάξεως των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2013 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά έως το 2015. Τα πραγματοποιηθέντα ονομαστικά έσοδα θα συνεισφέρουν αποκλειστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους»

 Η δε ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και επίτευξη καλύτερου ελέγχου των δημοσίων οικονομικών και βελτίωση της ποιότητάς τους επιτυγχάνονται με : « με την πρωτοποριακή μεταρρύθμιση ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ» με το «καινοτόμο πρόγραμμα Διαύγεια» με το «ELENXIS»

 Να αναφερθώ και στο : «Ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη του Μαρτίου του 2011 περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, για την αναδιοργάνωση του ελέγχου και των μηχανισμών επιβολή προστίμων και τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου.»

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

1)   Προσέξτε, πώς η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων παρουσιάζεται ως φιλόδοξη μεταρρύθμιση που αποσκοπεί  στην αύξηση της απασχόλησης:

«Η Ελλάδα έχει θέσει τον στόχο για το ποσοστό της απασχόλησης μέχρι το 2020 στο 70% για τον πληθυσμό μεταξύ 20 και 64. Αποτελεί αναμφίβολα έναν φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό στόχο ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις ήδη εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις στη αγορά εργασίας και τη συνολική υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας.

Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας , της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (Νόμος 3845/2010) και οι αναθεωρήσεις του (N. 3863/2010, 3899/2010) καθώς και ο νόμος 3846/2010 παρέχουν μία σειρά από μέτρα που στοχεύουν αφενός στην αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασία, αφετέρου στην εξασφάλιση επαρκούς προστασίας για τους εργαζόμενους.

• Το “παθητικό” επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε ενεργή πολιτική αγοράς εργασίας που λαμβάνει τη μορφή ενός κουπονιού επανένταξης σαν επιδότηση προς τον εργοδότη που προσλαμβάνει έναν εγγεγραμμένο άνεργο

• Νομοθέτηση πολλών ευέλικτων μορφών εργασίας όπως η εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση, τηλε-εργασία, εργασία μέσω εταιριών προσωρινής απασχόλησης καθώς και νομοθέτηση σε σχέση με την ρύθμιση του εργασιακού χρόνου.

• Μείωση στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ειδοποίησης για την λήξη της αόριστου χρόνου σύμβασης μισθωτής εργασίας η οποία ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση της αντίστοιχης αποζημίωσης κατά 50%

• Η έννοια της υπερωρίας αναθεωρείται κάτι που συνεπάγεται μείωση στο κόστος εργασίας.

• Το όριο πάνω από το οποίο μία απόλυση θεωρείται ομαδική αυξάνεται ενώ παράλληλα οι απολύσεις αυτές δεν μπορούν να αφορούν παραπάνω από το 10% των εργαζομένων μεταξύ 55-64.

• Οι νέοι εργαζόμενοι κάτω από 24 ετών και ανήλικοι εργαζόμενοι με συμβάσεις μαθητείας είναι δυνατό να αμείβονται με μισθούς που θα κυμαίνονται στο 84% και 70% του βασικού μισθού αντίστοιχα ενώ οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.

• Οι απολυμένοι εργαζόμενοι μεταξύ 55 και 64 ετών έχουν το δικαίωμα στην αυτασφάλιση και ο πρώην εργοδότης τους υποχρεούται να συμμετάσχει στο κόστος του προγράμματος αυτασφάλισης για περίοδο τριών ετών μετά την απόλυση.

Η μεσολάβηση, η διαιτησία και οι συλλογικές συμβάσεις αναθεωρούνται με σκοπό τη διασφάλιση ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν συμμετρική πρόσβαση στο σύστημα.

• Ένας νέος τύπος συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της επιχείρησης , οι «ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις» αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό μηχανισμό προσαρμογής για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

• Η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσλαμβανόμενους επεκτείνεται από τους δύο μήνες στον ένα χρόνο»

 

2)Πρόσφατα το ίδιο το ΙΚΑ ανακοίνωσε τα ποσοστά της «μαύρης» εργασίας, παρ’ όλα αυτά : « Ο αγώνας κατά της αδήλωτης εργασίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μια σειρά από μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί :

Ένα ειδικό κουπόνι που θα χρησιμοποιείται ως αποζημίωση για τα επαγγέλματα αυτά στα οποία η αδήλωτη εργασία είναι εκτεταμένη (π.χ. εργασία οικιακής καθαρίστριας, φροντίδα για ηλικιωμένους κ.τ.λ.)

Ένα ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα που θα συνδέει του συναρμόδιους φορείς , το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΟΑΕΔ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και αργότερα το ΙΚΑ έτσι ώστε να επιτευχθεί διασταύρωση δεδομένων και πληροφοριών.

Μία ηλεκτρονική κάρτα για κάθε έναν εργαζόμενο που θα είναι συνδεδεμένος με το παραπάνω πληροφοριακό σύστημα και θα χρησιμοποιείται ως αρχείο για το καθημερινό πρόγραμμα εργασίας του. Οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση αυτού του μέτρου θα έχουν μία κλιμακωτή έκπτωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που μπορεί να φτάσει το 25%».

 3)Ένας ακόμη λογοτεχνικός  στόχος  της κυβέρνησης: « Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000 έως το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ποσοστού όσων απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον αποκλεισμό από το 28% το 2008 στο 24% το 2020.»

 4) (λογοτεχνικός στόχος επίσης) Πρόσβαση στην απασχόληση για όλες τις ευπαθείς ομάδες.

«Μια αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς πρωτοστατεί στη στρατηγική μας, καθώς η απασχόληση είναι από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Γι’ αυτό και το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της εργασίας αποτελεί ένα κύριο προληπτικό μέτρο κατά της φτώχειας.

Επιπρόσθετα, ειδικά προγράμματα για την ενεργό ένταξη των ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας υλοποιούνται στην τριετή περίοδο αναφοράς.

α) η εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως ενεργούς πολιτικής απασχόλησης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθετεί την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης ευάλωτων ομάδων και χρηματοδοτεί προγράμματα υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων μέσω εκπαίδευσης, δικτύωσης – συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ. Επίσης, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα παράσχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση προς τις ευπαθείς ομάδες μέσω ειδικών μικρο-χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

β) τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα με στόχο την προώθηση 6.000 δικαιούχων από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ. Πρόσθετα προγράμματα προώθησης κοινωνικής εργασίας για τους ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες θα υλοποιηθούν το 2011, στοχεύοντας σε 50.000 δικαιούχους, συνολικού προϋπολογισμού 280.000.000 €. Ειδικά προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή στήριξη επιχειρηματικότητας για πάνω από 5.500 δικαιούχους ευπαθών ομάδων υλοποιούνται από τον

ΟΑΕΔ με συνολικό προϋπολογισμό 134.000.000 ευρώ.

γ) άλλα μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στην ένταξη ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς και η μεταρρύθμιση στο σύστημα των συντάξεων, καθώς καθιερώνονται κίνητρα παραμονής των ηλικιών 55-64 στην αγορά εργασίας.»

 5) Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση των διακρίσεων.

(Με την συμβολή του Δένδια)

«Η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση των διακρίσεων κατά συγκεκριμένων ομάδων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί προτεραιότητα.

Βασικές μεταρρυθμίσεις, μέτρα και προγράμματα υλοποιούνται γι’ αυτές τις ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:

α) αναφορικά με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής:

1. σταθεροποίηση του καθεστώτος παραμονής για τους νόμιμους μετανάστες μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας του καθεστώτος τους,

2. διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε βασικά δικαιώματα από πλευράς γραφειοκρατικών διαδικασιών και

3. ενεργοποίηση της πλήρους συμμετοχής τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς».

6) Εδώ ίσως καταγράφεται η αλήθεια. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι άστεγοι και γι αυτό τους αφήνουμε στην Εκκλησία : «Τέλος, αναφορικά με τους άστεγους και της έλλειψης στέγης: είναι γεγονός ότι η εν λόγω ομάδα αντιμετωπίζει ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Γι’ αυτό και υπάρχει τόσο έλλειψη επίσημων στοιχείων καταγραφής τους όσο και περιορισμένη πρόσβαση του Κράτους σε αυτήν την ομάδα στόχου.

Συνέργειες με την Κοινωνία των Πολιτών και θεσμούς όπως η Εκκλησία, οι ΜΚΟ και τα Ιδρύματα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Εκκλησία συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις έχουν προβλεφθεί, όπως η δημιουργία ξενώνων που παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες γι’ αυτήν την ομάδα στόχου»

 

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 12ης Ιουλίου 2011

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας για το 2011 (2011/C 213/04)

 

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο τη διόρθωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να θέσει τα θεμέλια για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να στηρίζεται περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει εκτενείς δράσεις σε τρία μέτωπα: i) μια εμπροσθοβαρή στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης, υποστηριζόμενη από διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα και βελτίωση του δημοσιονομικού ελέγχου, ii) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, και iii) προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.

(10) Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει το σχέδιο του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Έχει λάβει υπόψη όχι μόνο τη σημασία του για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική και κοινωνικοοικονομική πολιτική στην Ελλάδα, αλλά και τη συμμόρφωσή του προς τους κανόνες και κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της όλης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εφαρμογής των προγραμματισμένων μέτρων για τη συμμόρφωση με την απόφαση 2010/320/ΕΕ,

ΣΥΝΙΣΤΑ στην Ελλάδα:

να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που προβλέπονται στην απόφαση 2010/320/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2011/257/ΕΕ, και όπως εξειδικεύονται περαιτέρω στο μνημόνιο κατανόησης της 3ης Μαΐου 2010 και στα μεταγενέστερα συμπληρώματά του, ιδίως στο τελευταίο συμπλήρωμα της 2ας Ιουλίου 2011.

Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2011.»

 Θα ακολουθήσουν και άλλα έγγραφα προκειμένου να καταλήξουμε αν το μνημόνιο είναι η πηγή των δεινών μας. Κι αν το σκίσουμε, τι ακριβώς θα κάνουμε με την Ευρώπη 2020; Θα την σκίσουμε κι αυτήν; 

Σχετικά έγγραφα :

ΑΠΟΦΑΣΗ  257_2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 320_2011

ΕΠΜ 2011-2014

ΣΥΣΤΑΣΗ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ιουλίου 2011

01.05.2013

Αγγελική Χάψα

Αγρότες και ΕΕ

γεωργια

1) Το 1980, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα στο γεωργικό της ισοζύγιο. Η δραματική επιδείνωση στο ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων, συνέπεια της ένταξης στην ΕΟΚ και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φάνηκε από την πρώτη στιγμή:

Το 1980 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 763 εκατ. δολαρίων στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης, παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 377 εκατ. δολαρίων. Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η εικόνα καταγράφεται πλέον παραπάνω από δραματική:

Το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου έφτασε το 2008 στα 3 δισ. ευρώ, το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ, το 2010 και 2011 στα 2 δισ. ευρώ.

Δηλαδή: Από το 1981 το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο αυξήθηκε μέχρι και πάνω από 900%!

Ενα ακόμα στοιχείο ως προς το γεωργικό ισοζύγιο: Μόνο μέσα στον πρώτο χρόνο εισαγωγής του ευρώ, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος του γεωργικού της ισοζυγίου με όλες τις χώρες του κόσμου (κοινοτικές και μη) της τάξης του 74%.

2) Σύμφωνα με την έκθεση του 2002 της Γιούροστατ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την πρώτη 20ετία της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ εξαφανίστηκαν από το «χάρτη»185 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στην Ελλάδα. Εκτοτε υπολογίζεται σταθερά ότι στην Ελλάδα ξεκληρίζονται ετησίως περί τα 20.000 αγροτικά νοικοκυριά.

Την ίδια περίοδο, οι αγρότες με γη κάτω των 50 στρεμμάτων λιγόστεψαν κατά 21%, αντίθετα οι εκμεταλλεύσεις από 200 έως 500 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 93% και οι εκμεταλλεύσεις από 1.000 έως 1.400 στρέμματα αυξήθηκαν κατά 135%. Η ΕΕ είναι προφανές ότι ευνοεί τους «νεοτσιφλικάδες»…

Επίσης: Το 1981 – χρονιά ένταξης στην ΕΟΚ – υπήρχαν στην Ελλάδα 998.876 αγροτικά νοικοκυριά και απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα 1.083.000 Ελληνες. Το 1997 έμειναν 821.390 αγροτικά νοικοκυριά και 765.000 απασχολούμενοι. Σύμφωνα με νεότερη κλαδική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (Σεπτέμβρης 2008), το ποσοστό συμμετοχής των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα στο σύνολο των απασχολουμένων στην οικονομία μειώνεται συνεχώς. Ετσι, από 39,8% το 1971 έφτασε σε μόλις 11,5% το 2008.

Οσο για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2000 και μετά επίσης προκύπτει δραματική μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στις αρχές του 2000 ο αριθμός των απασχολουμένων σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία ήταν 730.000 και στο τέλος του 2011 ήταν 496.000. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 234.000 μέσα σε έντεκα χρόνια. Με άλλα λόγια διατηρείται η ίδια κατάσταση, δηλαδή να βγαίνουν από τη μέση κάθε χρόνο περίπου 20 – 21 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.

3) Οπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν, το 80% από τα 55 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο συνολικά στα κράτη – μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εισπράττεται από τους μεγαλογαιοκτήμονες, δηλαδή από το μεγάλο κεφάλαιο.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο «ελληνικό». Στην Αγγλία, για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε το 2007, τις μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις τις μοιράζονται η …βασιλική οικογένεια και διάφοροι άλλοι πάμπλουτοι «ευγενείς». Οπως προέκυψε, η βασίλισσα Ελισάβετ εισέπραττε από (…αγροτικές) επιδοτήσεις 544.000 στερλίνες ετησίως, ο διάδοχος Κάρολος 225.000 στερλίνες, ο δούκας του Μάρλμπορο 370.000 στερλίνες, ο δούκας του Ουεστμίνστερ 325.000, ο δούκας του Μπρέντφορντ 380.000, ο κόμης του Λέστερ 250.000 στερλίνες.

4) Σύμφωνα με τη μελέτη για τη «Διαχρονική Εξέλιξη των Μεγεθών του Εξωτερικού Εμπορίου Αγροτικών Προϊόντων στην Ελλάδα την Περίοδο 1994 – 2008»(Πετρόπουλος, Φατούρος, Κυριαζόπουλος, Πασχαλίδης):

α) Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας με όλες τις χώρες του κόσμου μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και συγκεκριμένα για την δεκαπενταετία 1994 – 2008 έχει αυξηθεί κατά 529,12%.

β) Σε ό,τι αφορά στην ανάλυση των εξαγωγών και εισαγωγών γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου των γεωργικών προϊόντων ήταν της τάξης του 213,71%. Συγκεκριμένα, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων από -800 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 1994, διαμορφώθηκε στα -2,512 δισ. ευρώ έλλειμμα το 2008.*

Αυτή είναι η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στον αγροτικό κόσμο.

Αυτός είναι ο «παράδεισος της ΕΕ» για τους αγρότες και συνολικά για τον ελληνικό λαό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ 4o  ΜΝΗΜΟΝΙΟ !

 στουρναρας

Επί ένα μήνα το Eurogroup συνεδρίαζε και εμείς παρακολουθούσαμε στενά τι ετοιμάζουν με την αντίστοιχη καχυποψία που τούς αξίζει. Όσο δύσκολος και αν είναι ο ξύλινος λόγος του Γιούνγκερ και των εν γένει δήθεν τεχνοκρατών προς ερμηνεία τολμήσαμε και  φανερώσαμε τις προθέσεις τους από τη πρώτη συνεδρίασή τους στις 12/11 μέχρι και τη συνεδρίαση της  26/11/2012 (βλ. σε αυτή τη σελίδα τις αναλύσεις σχετικά). Δεν σχολιάσαμε μόνο την τελευταία συνεδρίαση την 13.12.2012 που έδωσε και το πράσινο φως για τη δήθεν εκταμίευση.  Αυτό ήταν συνεπές προς τις προηγούμενες τοποθετήσεις μας, διότι έπρεπε να βρούμε τις αποφάσεις για τα νέα μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν σε νέο μνημόνιο ή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η συνεδρίαση της 13/12 ήταν ένα σόου προς ανάδειξη του Στουρνάρα.

Με την από 30.11.2012 σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινάει η διαδικασία για νέα τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 734/2011 απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει επιβάλλει το 2ο και το 3ο μνημόνιο (ή μεσοπρόθεσμο 2013-2016).

Παρακάτω αναφέρονται τα κρισιμότερα σημεία της απόφασης  για να καταλάβουμε την προπαγάνδα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, τη μη λήψη νέων μέτρων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κτλ.

α) Οι Επίτροποι  βλέπουν,  ότι η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί, οπότε πρέπει να πιέσουν για να υλοποιηθούν τα νέα μέτρα και να επικαιροποιηθούν οι όροι των μνημονίων.

β) Οι δανειστές (κράτη ευρωζώνης – ΕΤΧΣ) αποφάσισαν, ότι η χρηματοδότηση θα δοθεί υπό τον όρο, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα όλων των μνημονίων, αλλά  και αυτά που αποφασίζονται με αυτήν την απόφαση.

γ) Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι μεταφορές των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (που κατέχουν και κεντρικές τράπεζες) δεν έχουν κάποια σχέση με την  δημοσιονομική εξυγίανση, διότι είναι αβέβαια.

δ) Ιδιωτικοποιήσεις της Εγνατίας Οδού, λιμανιών (Ελευσίνα, Λαύριο, Ηγουμενίτσα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Καβαλά, Κέρκυρα, Πάτρα, Ηράκλειο και Ραφήνα), ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ). Τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα καταθέτονται σε ειδικό λογαριασμό για την εξόφληση του δημόσιου χρέους. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιούνται κάποιοι στόχοι θα γίνονται αυτόματα άλλες περικοπές.

ε) Μεταβολές στον ΕΟΠΠΥ με : περιορισμό κοινωνικών παροχών, αύξηση ποσοστού συμμετοχής για ιδιωτική περίθαλψη, αναθεώρηση συμφωνιών με προμηθευτές, αναθεώρηση αμοιβών και του αριθμού διαγνωστικών και φυσιοθεραπευτικών υπηρεσιών, θέσπιση ενδεικτικών τιμών ιατρικών συσκευών, αύξηση εισφορών ΟΓΑ μέχρι το μέσο όρο του ΕΟΠΠΥ, αντικατάσταση φαρμάκων με γενόσημα.

στ) αλλαγές στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης (μάλλον ενοποιήσεις)

ζ) τροποποίηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων

η) ιδιωτικοποιήσεις 40 ακινήτων

θ) νέο φορολογικό μέχρι τον Ιούνιο του 2013

ι) μείωση μισθών από το 2014 και μετά κατά 247 εκ. το χρόνο

ια) μείωση συντάξεων από το 2014 και μετά κατά 423 εκ.  το χρόνο

ιβ) μείωση δαπανών δημόσιων υπηρεσιών από το 2014 και μετά κατά 285 εκ ευρώ το χρόνο

ιγ) περικοπές στη παιδεία από το 2014 και μετά κατά 37 εκ ευρώ το χρόνο

ιδ) περικοπές στις κρατικές επιχειρήσεις 123 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετά

ιε) περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 620 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετά

ιστ) μείωση των κοινωνικών παροχών 78 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετά

ιζ) μείωση της χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις περιφέρεις κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 160 εκατ.

ευρώ από το 2014 και μετά. Άρα αύξηση των δημοτικών τελών

ιη) περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις κατά  150 εκατ. ευρώ το 2013 και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετά.  Πολύ σημαντικό σημείο για να καταλάβει κανείς ότι η χώρα δεν λαμβάνει παραγωγικά δάνεια άλλα καταναλωτικά… εκατοντάδων δις ευρώ

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, όταν πλέον ακόμη και ο Σημίτης παραδέχεται με το νέο του βιβλίο, ότι όλα συμβαίνουν για τη διάσωση των τραπεζών και όχι της χώρας.

 Το πρωτότυπο της σύστασης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ενημέρωση 08.02.2013 : Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα ως «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016″ .    Σχετικά δημοσιεύματα από το skai.gr  και το  tovima.gr 

Θυμάται άραγε κανείς τον Σαμαρά που έλεγε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα ;

 06.01.2013

Γιώργος Πάσογλου

Το Οικονομικοπολιτικό περιβάλλον που ζούμε και ψηφίζουμε…  πόσα γνωρίζουμε;

Ναι, έχουμε και οικονομικό Σύνταγμα.

Περιγράφεται στα άρθρα  5 παρ. 1 και 17 (που αφορά στην παραδοσιακή καπιταλιστική οικονομία) και 21, 22, 25 παρ. 1, 2 και 4, 106 και 17 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ο Αν. Τάχος προσδιορίζει το οικονομικό σύστημα που προστατεύεται ως:
α) φιλελεύθερο – αστικό,
β) κεφαλαιοκρατικό,
γ) ταξικό και
δ) επεμβατικό.

Aπό συνταγματική άποψη αυτό σημαίνει ότι ναι µεν το καπιταλιστικό σύστημα της ελεύθερης αγοράς δεν επιτρέπεται να καταργηθεί υπέρ ενός άλλου τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, αλλά και ότι ο κρατικός παρεμβατισμός είναι όχι απλώς επιτρεπτός αλλά και επιβεβλημένος.

Στη συνέχεια ήρθε η ένταξή μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Μετά την κύρωση αυτών των διεθνών συνθηκών, κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες του εθνικού κράτους, παραχωρήθηκαν στην ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της παραχώρησης και παραίτησής μας, ήρθε η αδυναμία άσκησης εθνικής – κρατικής εξουσίας στην οργάνωση των λειτουργιών. Μέσα στο πλέγμα των κοινοτικών διατάξεων που ισχύουν,  κι έχουν παρεισφρήσει στην ελληνική έννομη τάξη, υπάρχει, τουλάχιστον  σκεπτικισμός, ότι έχουν υποχωρήσει διατάξεις του Συντάγματος, ή καλύτερα έχουν αναθεωρηθεί, χωρίς να έχουν αναθεωρηθεί, έτσι όπως επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα.
Σημειωτέον, η κυρίαρχη «πολιτική» της ΕΕ και ΟΝΕ δεν στοχεύει στην ευημερία του κάθε μέλους της αλλά στην «ευημερία» των ίδιων αυτών μορφωμάτων. Λειτουργούν για τον εαυτό τους.

Η δε ένταξή μας στην ΟΝΕ, μας αφαίρεσε την δυνατότητα της άσκησης αυτόνομης και κυρίαρχης νομισματικής  πολιτικής. Οφείλουμε να υπακούμε στους κανόνες σύγκλισης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρακτικά, δεν μπορούμε να εκδώσουμε εθνικό νόμισμα, να αλλάζουμε την ισοτιμία του νομίσματος, δεν μπορούμε να ορίζουμε την ποσότητα του νομίσματος που κυκλοφορεί. Τυπικά η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθούσε να ασκείται από το «κυρίαρχο» κράτος.

Η Ευρωζώνη προωθεί την συνταγματική κατοχύρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το λεγόμενο «φρένο».

Σε μας έχει ήδη επιβληθεί, με αποτέλεσμα την παραχώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Έχει επιτευχθεί μέσω των Μνημονίων και των νόμων που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα ικανοποίηση του χρέους σε βάρος των εσωτερικών εθνικών αναγκών, τον πλήρη έλεγχο των προϋπολογισμών, όχι μόνο του κράτους αλλά όλων των φορέων, τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, την ρήτρα αυτόματης  διόρθωσης.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες, δεν υπάρχουμε πια ως πολίτες και άνθρωποι, γιατί απλά χρωστάμε…

Να θυμίσω όμως ότι το Σύνταγμα το 2013 μπορεί να αναθεωρηθεί.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της «πολιτικής της οικονομίας» τα ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, που έχουν δει όχι μόνο να γκρεμίζεται το βιοτικό τους επίπεδο αλλά να μένουν άνεργοι και να μειώνεται το προσδόκιμο όριο ζωής τους.

Όποια ισορροπία είχε επιτευχθεί, μέσα από διεκδικήσεις, συγκρούσεις ακόμη και συμβιβασμούς, έχει χαθεί και φυσικά υπέρ του οικονομικού φιλελευθερισμού. Ενός «ατομικού δικαιώματος» που έχει υπερκεράσει όλα τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Είναι μόνο σε κρίση άραγε η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων ή απλά έχουν θυσιαστεί;

Και για όσους αρέσκονται να υπενθυμίζουν την πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να ζούμε σε ροζ συννεφάκια, είναι αυτή: η οικονομία και οι αγορές έχουν κυριαρχήσει της πολιτικής και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είτε συνεργαζόμενοι είτε καταπατώντας την πολιτική, ασκούν εξουσία, φυσικά με προκάλυμμα ιδεολογίας. Και αυτή η εξουσία που ασκούν, να υπενθυμίσω ότι δεν δόθηκε με κανόνες δημοκρατίας, δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Δεν υπάρχει Ευρώπη των λαών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο η Ευρώπη των αγορών (ναι, τόση είναι η γελοιότητα της απονομής νόμπελ ειρήνης)

Το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει:  «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το άρθρο αυτό δεν υπόκειται ούτε σε ανάκληση ούτε σε αναθεώρηση, κάτω από ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ συνθήκες.

Όταν, λοιπόν, ψηφίσετε ξανά, διαλέξτε την πολυεθνική σας.

Γράφει η Αγγελική Χάψα

Πρώτη δημοσίευση στα NOMIKA ΑΝΑΛΑΤΑ

Απόφαση – φωτιά από το Γιούρογκρουπ

(Πριν, 2 Δεκεμβρίου 2012)

http://leonidasvatikiotis.files.wordpress.com/2012/12/eurogr.jpg

Αυστηρή προϋπόθεση τα μέτρα λιτότητας

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3

Μια απόφαση όχι μόνο εμβαλωματική και βραχυπρόθεσμη που πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ξεπερασμένη (όπως συνέβη για παράδειγμα με την πρώτη απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που συμφωνήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες στις 25 Μαρτίου 2011, το PSI, η οποία εννιά μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2012, αντικαταστάθηκε με το PSI+), αλλά επίσης ταυτόσημη της πιο σκληρής λιτότητας είναι η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ δεν θα υπήρχε αν δεν είχε προηγηθεί η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, που κατήργησε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους, που μείωσε τους μισθούς σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, δικαστές και ένστολους, που επέβαλε την απόλυση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012 και 25.000 ακόμη (τουλάχιστον) εντός του 2013, που παραδίδει την παιδεία και την υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο (στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων!!!) καταργώντας σχετικές νομικές και συνταγματικές δεσμεύσεις, που καταργεί τα κοινωνικά επιδόματα μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων στην χορήγησή τους, κ.α.

Την σχέση των μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους με την λιτότητα την υπογραμμίζουν κι οι ίδιοι από την πρώτη κιόλας παράγραφο της απόφασης που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου κι αφού είχαν προηγηθεί δύο άλλες άγονες συνεδριάσεις: «Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών δηλώνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας στο ανανεωμένο πρόγραμμα προϋποθέσεων κι ότι, σύμφωνα με την Τρόικα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όλες τις συμφωνηθείσες προηγούμενες δράσεις. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ειδικότερα χαιρετίζει την ανανεωμένη εκτίμηση της Τρόικας ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σε ικανοποιητικό βαθμό ένα μεγάλο σύνολο μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016».

Υπ’ αυτό το πρίσμα η απόφαση για την διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά συνδέεται άρρηκτα με την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Πατάει επάνω σε όσα έχουν ήδη γίνει και – το χειρότερο για εμάς – προαναγγέλλει νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα σημάνουν την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση. Επί αυτού του θέματος – της λιτότητας – τόσο οι Ευρωπαίου όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, που για το θέμα του χρέους εξέφρασε ομολογουμένως μια πιο ρεαλιστική θέση υποστηρίζοντας το κούρεμά του «εδώ και τώρα» αντίθετα από τους Ευρωπαίους, συμφώνησαν πλήρως. Η αμερικάνικη δηλαδή πλευρά που εμφανίζεται όλο και συχνότερα ως αντίπαλο δέος απέναντι στην γερμανική απειλή επ’ ουδενί δεν αμφισβήτησε την ανάγκη μείωσης μισθών και συντάξεων ή της ιδιωτικοποίησης. Επομένως ούτε οι Αμερικάνοι είναι φίλοι μας…

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 27 Νοεμβρίου επιδεινώνει την θέση των εργαζομένων μιας κι όχι μόνο προϋπόθετε την ψήφιση και εφαρμογή του Μνημονίου αλλά ζητά την επιβολή κι άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Επιπλέον, για χάρη των τραπεζιτών που θα οφεληθούν τα μέγιστα, παίρνοντας 23,8 δισ. ευρώ, τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν τεράστιες ζημιές από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. 

Σε 400 εκ. ευρώ εκτιμώνται τα έμμεσα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται

Η εκτίμηση ότι η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πλήττει τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα δεν σχετίζεται μόνο με τις αφόρητες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά που προηγήθηκαν αυτής της απόφασης και χρονολογούνται από την άνοιξη κιόλας του 2012, όταν η χορήγηση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, αξιοποιήθηκε στην προεκλογική μάχη προς όφελος των φιλομνημονιακών δυνάμεων. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ, βάση της οποίας επιδιώκεται η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 περίπου δισ. ευρώ (χωρίς ωστόσο αυτός ο στόχος να αναφέρεται πουθενά στο τελικό κείμενο με σαφήνεια – γεγονός ξεχωριστής σημασίας για ένα κείμενο ασυνήθιστης λεκτικής ακρίβειας) είναι αρνητική κι επιζήμια για την κοινωνία λόγω επίσης και των πολύ συγκεκριμένων οδηγιών που περιλαμβάνει στην κατεύθυνση εφαρμογής νέων μέτρων λιτότητας. Αναφέρεται κατά λέξη στην τρίτη παράγραφο και ως συνέχεια των προηγουμένων αποσπασμάτων:

«Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσε με ικανοποίηση ότι το ανανεωμένο πρόγραμμα προϋποθέσεων περιλαμβάνει την εφαρμογή από την Ελλάδα νέων εργαλείων για να ενισχύσουν την εφαρμογή του προγράμματος, κυρίως μέσω διορθωτικών μηχανισμών που θα εγγυηθούν την επίτευξη των στόχων τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε αυτό των ιδιωτικοποιήσεων όσο και μέσω ισχυρότερων κανόνων κατάρτισης του προϋπολογισμού και εποπτείας. Η Ελλάδα έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά τον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα – στόχους όπως επίσης και το 30% των υπερβάσεων του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό τον λογαριασμό, για να ανταποκριθεί στις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία εμπροσθοβαρή βάση. Η Ελλάδα θα παρέχει επίσης διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφόρηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τις συναλλαγές του ξεχωριστού λογαριασμού».

Επίσης στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι η εκταμίευση των δόσεων που θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 οπότε θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις ότι απομένει από την πρώτη δόση των 34,4 δισ. ευρώ μέχρι τα 43,7 δισ. ευρώ δεν θα γίνει αυτόματα. «Συνδέεται με την εφαρμογή των ακρογωνιαίων λίθων του Μνημονίου (περιλαμβανομένης της εφαρμογής της συμφωνηθείσας φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τον Ιανουάριο) που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα».

Μεθερμηνευόμενα τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Πρώτο, ότι με τους διορθωτικούς μηχανισμούς ή τις ρήτρες απόκλισης, που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα τον Σεπτέμβριο και ενσωματώθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο η επιβολή περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις είναι μαθηματικά βέβαιη, καθώς είναι εξ ίσου μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα πιαστούν ούτε οι στόχοι για τα δημοσιονομικά ούτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι εμφανές ότι δεν έχει στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά το «πακετάρισμα» σε ένα νόμο των όσων έχουν μέχρι σήμερα κι εκ του προχείρου υιοθετηθεί στο πλαίσιο εκβιαστικών διλλημάτων κι επίσης, ζητούμενο του φορολογικού νόμου, είναι μια εκ βάθρων ανατροπή στον ταξικό επιμερισμό των φορολογικών βαρών ελαφρύνοντας από τις φορολογικές υποχρεώσεις το κεφάλαιο και τους αστούς και μετακυλίοντας τις υποχρεώσεις τους στα φτωχότερα στρώματα. Αυτή η νέα «φορολογική γεωμετρία» θα λειτουργήσει σε βάρος των φορολογικών εσόδων. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι θα χάνουν το αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν φόρο για το σπίτι που μένουν που θα αντιστοιχεί στο ήμισυ ενός ενοικίου, την ίδια ώρα οι μαύρες τρύπες στα φορολογικά έσοδα θα διευρύνονται, όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων να υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο αναμενομένων φορολογικών εσόδων για το 2012 (με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013) ύψους 47 δισ. ευρώ! Τη δική της συμβολή στην απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων θα έχει και η ύφεση που θα αποδειχθεί πολύ βαθύτερη της προβλεπόμενης, όπως το επιβεβαίωσε κι ο ΟΟΣΑ την ίδια μάλιστα μέρα που ανακοινώνονταν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 θα μειωθεί κατά 4,5% και το 2014 κατά 1,4%. Η εκτίμηση της Τρόικας όπως αναφέρεται στην έκθεση κι επί της οποίας βασίστηκαν όλες οι προβλέψεις (από τα αναμενόμενα έσοδα μέχρι την πορεία του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ) είναι πως το ΑΕΠ το 2013 θα μειωθεί κατά 4,2% (μικρό το κακό), ενώ το 2014 ότι θα αυξηθεί κατά 0,6% (παταγώδης αποτυχία!). Οι δημοσιονομικοί στόχοι επομένως θα πέσουν έξω! Το ίδιο θα συμβεί και με τους στόχους για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Κι αυτό θα συμβεί για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το συγκεκριμένο κονδύλι λειτούργησε σαν αμορτισέρ κλείνοντας όποια τρύπα εμφανιζόταν, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για το ύψος του να είναι από αυθαίρετες μέχρι γελοίες, και δεύτερον, επειδή ύφεση και μείωση τζίρου από την μια μαζί με την «εσωτερική υποτίμηση» λειτουργούν αρνητικά για την αποτίμηση των ΔΕΚΟ. Το κενό αυτό επομένως θα κληθούν αυτόματα να καλύψουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές σε μισθούς – συντάξεις. Κι αυτό μάλιστα θα γίνει χωρίς να προηγηθούν επιπλέον μνημόνια, αλλά με την επίκληση νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί, υπογραμμίζοντας έτσι μια πραγματικά δραματική διάσταση του νομικού οπλοστασίου που έχει συσσωρευτεί εναντίον των εργαζομένων: Ότι ακόμη και με σταυρωμένα τα χέρια να μείνει η κυβέρνηση από δω και πέρα, χωρίς να λάβει κανένα αντεργατικό μέτρο, ακόμη και τότε η αυτόματη ενεργοποίηση διορθωτικών μηχανισμών και ρητρών απόκλισης θα επιδεινώνει το επίπεδο ζωής μας με επιταχυνόμενους ρυθμούς! Η εκ βάθρων ανατροπή της σημερινής πολιτικής επομένως κι όχι απλώς η διακοπή της, αποτελούν όρο για την αποτροπή της εξαθλίωσής μας κι επίσης της μετατροπής της Ελλάδας σε Γερμανική αποικία όπως προβλέπεται στην απόφαση του Γιούρογκρουπ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για περίοδο επιτήρησης της οικονομίας που εκτείνεται ακόμη και μετά την εφαρμογή του προγράμματος!

Αναφέρεται κατά λέξη μετά την παράθεση των μέτρων μείωσης του χρέους: «Το Γιούρογκρουπ τονίζει, ωστόσο, ότι τα προαναφερθέντα ευνοϊκά μέτρα από τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών της ευρωζώνης θα προκύψουν για την Ελλάδα κατά ένα σταδιακό τρόπο και υπό όρους που θα στηρίζονται στην πιστή εφαρμογή από την χώρα των συμφωνημένων μεταρρυθμιστικών μέτρων την περίοδο του προγράμματος όπως επίσης και την περίοδο της επιτήρησης που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα». Το Τέταρτο Ράιχ επομένως μαζί με την λιτότητα ήρθε για να μείνει…

Στην απόφαση του Γιούρογκρουπ προκαλεί εντύπωση η αντίθεση μεταξύ του αυστηρού και δεσμευτικού χαρακτήρα όλων των μέτρων που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, από την μια μεριά, και του χαλαρού, καθόλου υποχρεωτικού χαρακτήρα στις διατυπώσεις των μέτρων που προτείνονται. Διατυπώσεις που είναι αποτέλεσμα των σημαντικών αβεβαιοτήτων που περιέχει η υλοποίηση του προγράμματος για την μείωση του χρέους στο 175% του ΑΕΠ το 2016, στο 124% το 2020 και κάτω του 110% το 2022. (Προβλέψεις που αν και είναι στον αέρα κι αποκλείεται να επιβεβαιωθούν όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πείρα, δεν μπορούν παρά να αντιπαρατεθούν με το ύψος του δημόσιου χρέους το 2009, όταν ξεκίνησαν δηλαδή τα αιματηρά προγράμματα λιτότητας, με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που ήταν …μόνο στο 129% του ΑΕΠ.) Οι πολλαπλές αβεβαιότητες αλλά επίσης και η ανεπαρκής μείωση του χρέους ακόμη κι αν όλα εξελιχθούν βάσει του προγράμματος, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την μείωση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή ενός γενναίου κουρέματος του, όπως ζητούσε επιμόνως τώρα η αμερικανική πλευρά (ΔΝΤ) αλλά απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο η γερμανική, επικαλούμενη το πολιτικό κόστος που θα κατέβαλε η Μέρκελ εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Γερμανία τον Οκτώβριο του 2013, στην περίπτωση που καλούταν να απολογηθεί για τυχόν απώλειες από την χρηματοδότηση της Ελλάδας με 35 δισ. ευρώ που είναι η δική της μέχρι τώρα συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Γερμανία μόνο κέρδη προσμετρά αυτή τη στιγμή από την κρίση στην Ελλάδα και την περιφέρεια της ευρωζώνης: «Η Γερμανία κέρδισε περίπου 400 εκ. ευρώ από το πρώτο πακέτο διάσωσης στην Αθήνα, ύψους 110 δισ. ευρώ. Με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια, η Γερμανία ήταν σε θέση να δανείζεται χρήματα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές ενώ η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει υψηλότερο επιτόκιο για τα δάνεια ανάγκης από τους διεθνείς πιστωτές, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Τα κέρδη από τα δάνεια που συνδέονται με το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ, αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερα». Αυτά έγραφε το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική σελίδα του, στις 14 Νοεμβρίου 2012, εξηγώντας έτσι γιατί η Γερμανία δέχτηκε την μείωση του επιτοκίου των δανείων στην Ελλάδα κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που είναι το μοναδικό ίσως μη αμφιλεγόμενο και καθαρά επωφελές μέτρο απ’ όσα αποφασίσθηκαν για την μείωση του χρέους. Η αναβολή του κουρέματος του χρέους για το απώτερο μέλλον – που έχει ως προϋπόθεση την δημιουργία πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό όπως αναφέρεται στην απόφαση, δηλαδή την επιβολή νέων μέτρων – σηματοδοτεί μια ήττα των Αμερικάνων και πρόσκαιρη έστω νίκη των Γερμανών.

Μετάθεση του προβλήματος του χρέους

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 4,6 ΔΙΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2013  ΖΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το δεύτερο μέτρο που αποφασίστηκε, δεκαετές μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων του πρώτου δανείου, με σκοπό την μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, κατά ΔΝΤ, και να απελευθερωθεί η δόση δεν ήταν τόσο αναμφίβολα επωφελές για την Ελλάδα. Γιατί στην απόφαση του Γιούρογκρουπ δεν ξεκαθαριζόταν αν μετά την δεκαετή αυτή χαριστική περίοδο, η καταβολή θα γινόταν έντοκα ή άτοκα. Μέχρι που ήρθε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη που μας πέρασε όπου ξεκαθαρίζεται ότι η καταβολή των τόκων μετά την δεκαετία θα γίνει έντοκα! Ζητούν κοινώς πανωτόκια… Η έκθεση της Επιτροπής περιελάμβανε κι άλλες εκπλήξεις όπως για παράδειγμα η υπόδειξη εφαρμογής νέων μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013, αν θέλουμε να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020!

Η παραδοχή που υπάρχει πίσω απ’ αυτή την υπόδειξη, πέραν της λιτότητας, είναι ότι τα μέτρα για την μείωση του δημόσιου χρέους είναι κενό γράμμα. Θα αποδειχθούν πολύ σύντομα πλήρως αναποτελεσματικά γιατί το μόνο που κάνουν με βεβαιότητα (υπερσκελίζοντας ακόμη και το όφελος από την μείωση του επιτοκίου) είναι να μεταθέτουν για το μέλλον την εξυπηρέτηση τρεχουσών υποχρεώσεων. Αυτό ακριβώς συμβαίνει για παράδειγμα με την επέκταση της ωρίμασης των διμερών δανείων και αυτών της πρώτης σύμβασης κατά 15 χρόνια, βάσει της οποίας δεν προκύπτει καμία πραγματική ωφέλεια. Έτσι οι νεοφιλελεύθεροι οπαδοί του Μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που δεν φείδονται καταγγελιών και μαθημάτων περί ηθικής όταν θέλουν να στηλιτεύσουν την άφρονα διαχείριση των δημοσίων οικονομικών κατά το παρελθόν επιχειρώντας έτσι να κερδίσουν το ηθικό πλεονέκτημα που ανοίγει το δρόμο για την πολιτική νομιμοποίηση τους σήμερα, αποδεικνύονται αγύρτες ολκής: Όχι μόνο γιατί μπροστά στις δικές τους στατιστικές τα «γκρικ στατίστικς» αποτελούν μνημείο αξιοπιστίας και μαθηματικής ακρίβειας αλλά και γιατί το μέλημά τους είναι να βγει κι αυτή η …εβδομάδα. Κι όσο για την βόμβα του χρέους που αυτοί πλέον πυροδοτούν ας σκάσει στα χέρια του επόμενου ή του μεθεπόμενου ή του …παραμεθεπόμενου.

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ

Στα ασφαλιστικά ταμεία ο λογαριασμός

ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Η σημαντικότερη ωστόσο απόφαση στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους αφορά την επαναγορά χρέους η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Δεκέμβρη κι από την επιτυχή της έκβαση εξαρτάται κι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην δόση. Το σχέδιο ήταν με ένα δάνειο 10 δισ. ευρώ να αγοραστούν ομόλογα αξίας περίπου 30 δισ. στην τιμή με την οποία πωλούνταν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου (περίπου 35% της ονομαστικής) κι έτσι το δημόσιο χρέος να μειωθεί περίπου κατά 20 δισ. ευρώ.

Εξ αρχής ήταν εμφανές ότι η καμπάνα χτυπούσε για δύο: τις ελληνικές τράπεζες που μετά το κούρεμα του Μαρτίου έχουν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας 14 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ονομαστικής αξίας 13 δισ. ευρώ, η τιμή των οποίων στην αγορά έχει κατρακυλήσει στο 30%. Τώρα καλούνται εκ νέου τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία να σηκώσουν το βάρος της απόφασης του Γιούρογκρουπ λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει με νόμο την συμμετοχή άλλων πιστωτών μιας και τα ομόλογα τους έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο, ενώ οι λεγόμενοι επίσημοι κάτοχοι του ελληνικού χρέους (ΔΝΤ, κράτη μέλη ευρωζώνης και ΕΚΤ) έχουν οι ίδιοι αποκλείσει προς το παρόν κάθε συζήτηση σοβαρού κουρέματος των δανείων τους.

Προχτές Παρασκευή ο εγκάθετος διοικητής του ΙΚΑ και τυφλό όργανο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιβεβαίωσε τις χειρότερες υποψίες ανακοινώνοντας την πρόθεση του να σύρει το ασφαλιστικό ταμείο του οποίου προΐσταται στην επαναγορά ομολόγων, με τεράστια οικονομική ζημιά για τους ασφαλισμένους και πάνω απ’ όλα τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Η απόφασή του είναι εμφανές ότι ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών κυβερνητικών πιέσεων. Πολύ σύντομα δε ενδέχεται να την ακολουθήσουν κι άλλοι διορισμένοι διοικητές.

Η απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων για ένταξη στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων (που θα αποδειχθεί το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος) γίνεται ακόμη πιο σκανδαλώδης αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι της αναμενόμενης δόσης θα είναι οι τραπεζίτες! Στην απόφαση του Γιούρογκρουπ αναφέρεται με σαφήνεια ότι από τα 34,4 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης (από τα 43,7 δισ. ευρώ που αναμένονται συνολικά να εισρεύσουν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013) τα 23,8 δισ. θα πάνε στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης και τα υπόλοιπα 10,6 δισ. στις ανάγκες του προϋπολογισμού κι ειδικότερα στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών που στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 είχαν φτάσει τα 9,3 δισ. μιας και το λιγότερο κράτος του νεοφιλελευθερισμού είναι και κράτος – τσαμπατζής. Από την ασυνέπειά του προφανώς εξαιρούνται οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν ιδίοις εξόδοις τις δαπάνες της γκρίζας διαφήμισης και έμμεσης προβολής του Μνημονίου.

Την ίδια δε ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία τα βουλιάζουν για μια ακόμη φορά με ευθύνη διοικήσεων – οικονομικών δολοφόνων για χάρη των τραπεζών που θα είναι οι ευνοημένοι από την δόση, η οποία θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος δηλαδή τους φορολογούμενους, οι ίδιες οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων. Όπως φάνηκε μετά την συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αρνούνται να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με τους υπάρχοντες όρους, τους οποίους κρίνουν ασύμφορους, αντίθετα με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο που τους βρήκε μια χαρά… Πρόκειται για πρόκληση παρότι είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί τελικά στους τραπεζίτες η συμετοχή τους στην επαναγορά.

Συμπληρώνοντας λοιπόν το παζλ έχουμε μια απόφαση που βυθίζει την κοινωνία στη φτώχεια, ελέω λιτότητας, διασφαλίζει τα συμφέροντα των πιστωτών, διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία και πλουτίζει τους τραπεζίτες! Γιατί να μην χαίρεται ο Σαμαράς;

Λεωνίδας Βατικιώτης

http://leonidasvatikiotis.wordpress.com/

EUROGROUP 26.11.2012 :

ΣΕ ΛΟΓΟ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ

draghi samaras merkel rahoi

Μετά από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup το μνημονιακό στρατόπεδο δήλωνε, ότι στις  26.11.2012 θα υπήρχε απόφαση για την εκταμίευση.  Οι επίσημες ανακοινώσεις του Γιούνγκερ, της Ευρωομάδας και του ΔΝΤ έδειχναν τα αντίθετα. Αυτή η εικονική πραγματικότητα τούς οδήγησε τα ξημερώματα της 27.11.2012 σε συνέχιση της προπαγάνδας, ότι δηλαδή υπάρχει απόφαση για εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Υπάρχει όμως ;

Από ότι φαίνεται από την ίδια δήλωση, το πρόβλημα που απασχολεί την Τρόικα είναι το φούσκωμα του δημόσιου χρέους. Έξι μήνες μετά από το PSI η ομολογία αυτή αποδεικνύει, ότι τα προγράμματα για την ελληνική οικονομία εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της οικονομικής μαφίας : διάσωση τραπεζών, εργαζόμενοι σκλάβοι, διάλυση παιδείας και υγείας, ολοκληρωτική αφαίμαξη αποθεματικών ΦΚΑ, τοκογλυφία ομολόγων, ξεπούλημα κοινωνικών και φυσικών πόρων και αρπαγή περιουσίας μέσω φόρων είναι τα κυριότερα μέσα για την επίτευξη των στόχων τους.

Η ομολογία αυτή όμως δεν τους σταματάει : προτείνουν δήθεν νέα μείωση χρέους με επαναγορά των κρατικών οφειλών. Ποιος θα χάσει από αυτήν την επαναγορά θα το γνωρίζουμε από την άλλη εβδομάδα. Βάσιμη είναι η υποψία, ότι ο χαμένος θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Υπεύθυνος διαχείρισης των ομολόγων  αυτών  είναι ο Διοικητής της ΤτΕ, Προβόπουλος. Η δήλωση του Στουρνάρα, ότι τα ταμεία θα αποφασίσουν ελεύθερα, είναι ψέματα.

Η απόφαση – σε λόγο υποθετικό και υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα αποφασιστούν- αφορά τα εξής :

Τα σχετικά περί μείωσης τόκων, εισφορών στο EFSF/EMS και  επιμήκυνσης χρέους προς τo ΕFSF θα συζητηθούν  ΕΑΝ πετύχει  η επαναγορά του χρέους.

ΕΑΝ   γίνουν τα παραπάνω : επαναγορά χρέους, μείωση τόκων, εισφορών στο EFSF/EMS και  επιμήκυνση χρέους προς την Ευρωζώνη, τότε θα συζητηθεί η μειωμένη συμμετοχή της Ελλάδας στα ταμεία χρηματοδότησης (π.χ. ΕΣΠΑ) και η μείωση των τόκων από το Μνημόνιο 1.

Στο τέλος η δήλωση επανέρχεται στην εικονική απόφαση που πανηγύριζαν οι μνημονιακοί ή καλύτερα οι σωτήρες του τραπεζικού συστήματος. Η εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί στις 13 Δεκεμβρίου ΑΝ  υπάρχουν εγκρίσεις από τα κράτη της Ευρωζώνης και ΑΝ  πετύχει η επαναγορά χρέους.

Η πάγια θέση του Γιούρογκρουπ για να χρηματοδοτεί την Ελλάδα συνεχίζεται: πρέπει να εφαρμοστούν και να εφαρμόζονται χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα των μνημονίων με το ενδεχόμενο να συμπληρώνονται με νέα μνημόνια.

Στην ουσία αποφάσεις για τη διάσωση των τραπεζών ;

Τα σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό του δημόσιου χρέους αφορούν τις τράπεζες. Αν το Δημόσιο προχωρήσει σε χρεοκοπία, οι πρώτοι που θα βουλιάξουν είναι οι ελληνικές τράπεζες, διότι το κράτος έχει αναλάβει τη διάσωσή τους. Οι δεύτεροι που θα βουλιάξουν είναι οι τράπεζες που έχουν δανείσει τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα πάρουν τα λεφτά τους. Οπότε οι αξιωματούχοι του Γιούρογκρουπ και της Ελλάδας θέλουν να υπάρχει ένας κουμπαράς που θα απορροφήσει κατά ένα μεγάλο μέρος την χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. Εξάλλου στη δήλωση γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουν τους πιστωτές  των ελληνικών τραπεζών.

Σχετικά με την απόφαση (;) για το μέγεθος του χρέους το 2020 ή το 2025, θεωρείται, ότι είναι απλά μια εκτίμηση των διαχειριστών της κρίσης, που δεν επιδέχεται κριτική. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει πόσο θα είναι το χρέος μετά από δέκα χρόνια, όταν ομολογεί την αποτυχία του έξι μήνες μετά από το PSI.

Τελευταίο, αλλά ουσιώδες μήνυμα : η συγκυβέρνηση ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χρεώνεται μια διαπραγματευτική ήττα. Δεν πήρε τη δόση με τη ψήφιση του μνημονίου, αλλά τηρώντας νέους  όρους. Την αφαίμαξη των αποθεματικών των ταμείων και των ν.π.δ.δ. που θα οδηγήσει σε χειρότερες ασφαλιστικές παροχές και δημόσιες υπηρεσίες.

Η δήλωση του Eurogroup 27.11.2012

Μετάφραση της δήλωσης Eurogroup 27.11.2012.

01.12.2012

Γιώργος Πάσογλου

ΤΟ EUROGROUP THΣ 20.11.2012

Το χθεσινό Eurogroup έχει διαψεύσει και απογοητεύσει  τους ψεύτες και όσους τους πίστευαν.  Η προηγούμενη συνεδρίαση της 12.11.2012 ήταν ξεκάθαρη. Όσοι δήλωναν και διέδιδαν, ότι θα αποφάσιζε χθες η Ευρωομάδα για τη δόση υπέρ των ελληνικών τραπεζών ήταν απλά υποκριτές. Είχαμε δημοσιεύσει αμέσως ένα σχόλιο και μια μετάφραση της δήλωσης, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα αυτό που συμφώνησαν ανεπίσημα εκ νέου χθες στις Βρυξέλλες : ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.

Η Δήλωση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ    με τη φράση :«Έναντι αυτού του πλαισίου, το Eurogroup διεξήγαγε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο με τον προσδιορισμό ενός συνεπούς πακέτου αξιόπιστων πρωτοβουλιών με στόχο μια περαιτέρω ουσιαστική συνεισφορά στη βιωσιμότητα του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης.»  αποδίδει όλα τα προαναφερόμενα σχετικά με  νέα μέτρα.

Το πακέτο πρωτοβουλιών που προαναγγέλει ο Γιούνγκερ δεν αφορά μόνο οικονομική «διευκόλυνση», η οποία είναι ακόμη δυσθεώρητη, αλλά και επιπλέον μέτρα που είναι πολύ πιθανόν να αποφασιστούν. Σε αυτό υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών αξιωματούχων. Φαίνεται δηλαδή να επαναλαμβάνεται το σενάριο του Μνημονίου 1 : Η Ελλάδα δεν πήρε όλο το πακέτο των 110 δις, αλλά επιβλήθηκαν όλα τα «συμφωνηθέντα» μέτρα. Αργότερα η δόση μπήκε στη συμφωνία με το PSI (Μνημόνιο 2) που έφερε νέα λιτότητα.

Τα 31,5 δις   θα έρθουν  μετά από την επίσημη -πλέον- απόφαση για νέα μέτρα. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει τέλος Νοέμβρη. Εξάλλου αυτό είχαν δηλώσει και στην συνέντευξη τύπου της προηγούμενης συνεδρίασης οι επικεφαλής του Eurogroup: Η δόση θα εκταμιευθεί αρχές Δεκέμβρη.

Η δήθεν απογοήτευση δεν είναι τίποτα παρά ένα ακόμα θέατρο της κυβέρνησης των τραπεζιτών και επιχειρηματιών που ίσως να χάσουν κάποια ποσά στο χρηματιστήριο από την πτώση των μετοχών τους και κάποιες αποταμιεύσεις λόγω τραπεζικού πανικού. Αν το τραπεζικό σύστημα τελικά  δεν  αντέξει – με πρώην πρωθυπουργό κεντρικό τραπεζίτη και  υπουργό οικονομικών τραπεζίτη, ενώ έχουν χαρίσει 200 δις στις Τράπεζες – προτείνεται να αλλάξουν γούρι ή καλύτερα συνήθειες: Να λένε και να υπομένουν την αλήθεια. Ειδάλλως η ξεφτίλα είναι ανεπανόρθωτη.

Μετάφραση της δήλωσης της 20.11.2012

ΜΤΦ : Ελένη Δημητριάδου

Σχόλιο : Γιώργος Πάσογλου

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΤΟΥ EUROGROUP THΣ 12.11.2012

Δεν θυμάμαι, αν πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί τον Μπαρόζο ακριβώς μια ημέρα μετά από το Γιούρογκρουπ, στο οποίο παζαρεύουν οι υπουργοί οικονομικών μέτρα και λεφτά. Είναι πράγματι εντυπωσιακό μετά από την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού ο Σαμαράς, η κυβέρνησή του και φυσικά οι τραπεζίτες να ανησυχούν για την εκταμίευση της δόσης. Στην αρχή  φάνηκε ως τακτική προπαγάνδας κινδύνου και λύτρωσης : Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη δυσκολία εκταμίευσης της δόσης για να θεωρηθεί ως τεράστια επιτυχία. Όμως πρόκειται για τακτική διαπραγμάτευσης, ώστε να  ληφθούν νέα μέτρα σε βάρος των συνηθισμένων υποζυγίων και πραγματικής εφαρμογής των  μέτρων (γι’ αυτό το λόγο έχουν  αρχίσει να καταργούν οργανικές θέσεις στο δημόσιο και  όχι να  απολύουν επίορκους).

Από τη   δήλωση του Γιούρογκρουπ της 12.11.2012 προκύπτει, ότι οι εταίροι του Ευρώ αναγνωρίζουν τους κόπους των πολιτών στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να δουν και μερικά ακόμα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος που αποφασίστηκε για την εκταμίευση της δόσης. Επίσης γίνεται λόγος για κάποια αναθεώρησή του. Τέλος η φράση «Η ομάδα περιμένει με ανυπομονησία την έγκριση των σχετικών νομικών κειμένων από το Συμβούλιο» μας προκαλεί να τολμήσουμε να προαναγγείλλουμε, ότι έρχεται και άλλο μνημόνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο μάλλον θα παρουσιαστεί με το δήθεν δέλεαρ της επιμήκυνσης. Η εκταμίευση της δόσης μετατοπίζεται για αρχές Δεκέμβρη.

Η μετάφραση των κρισιμότερων ζητημάτων της δήλωσης για την Ελλάδα έχει ως εξής (Παράγραφοι 4 – 8):

Η ομάδα σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή νέα μέσα δημοσιονομικής πολιτικής πριν από την επόμενη εκταμίευση, έτσι ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση του προγράμματος που θα το βοηθήσει να παραμείνει στο σωστό δρόμο, ιδιαίτερα μέσω διορθωτικών μηχανισμών που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των φορολογικών στόχων καθώς και μία σημαντική ενίσχυση του υπάρχοντος λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Έναντι αυτού του πλαισίου, η ομάδα συμπεραίνει ότι οι αναθεωρημένοι φορολογικοί στόχοι, όπως έχουν ζητηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζονται από την Τρόικα, θα ήταν μια αρμόζουσα αναπροσαρμογή για την περαιτέρω πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης ενόψει των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Η ομάδα περιμένει με ανυπομονησία την έγκριση των σχετικών νομικών κειμένων από το Συμβούλιο.

Η ομάδα ζητά από τις Ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις λίγες εναπομείνασες προκαταρκτικές ενέργειες ως ζήτημα επείγουσας ανάγκης έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια ταχεία συμπερασματική σύνοψη της αναθεώρησης.

Μαζί με την αναθεώρηση του Ελληνικού προγράμματος αναπροσαρμογής, η Ομάδα θα συζητήσει περαιτέρω τις ανάγκες χρηματοδότησης και τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μια έκτακτη συνάντηση που θα συγκληθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Η Ομάδα αναμένει ότι μέχρι τότε τα απαραίτητα στοιχεία θα είναι έτοιμα έτσι ώστε να ξεκινήσουν από τα Κράτη Μέλη οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης εκταμίευσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ζήτημα που υπόκειται στην τελική θετική αξιολόγηση από την Τρόικα όλων των προκαταρκτικών ενεργειών των Ελληνικών αρχών.»

ΜΤΦ: Ελένη Δημητριάδου

Σχόλιο : Γιώργος Πάσογλου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (EFSF/EMS)

Τον Οκτώβριο του 2011 η ανεπίσημη (ακόμα) συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επικύρωσαν τη συνθήκη για την ίδρυση του EFSF/EMS (ν. 4021/2012). Αυτή η συνθήκη ήταν προαπαιτούμενο για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων και του μνημονίου του 2012. Κύρια αρμοδιότητα του ΕΤΧΣ είναι η δανειοδότηση των κρατών της ευρωζώνης μετά από την επιβολή μνημονίων, τα οποία καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

11 Σχόλια to “ΕΕ/ΔΝΤ”

Σχολιάστε