Κρίση, δημοκρατία, ευρώ

https://i1.wp.com/sites.jmu.edu/foodcomm/files/2012/06/globalisation1-300x231.gif

Ορθά τονίζουν πολλοί οικονομολόγοι, αριστεροί και δεξιοί, έλληνες και ξένοι, ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μονόδρομος για τις περιφερειακές οικονομίες. Ένα απλό παράδειγμα μας δείχνει πόσο περισσότερές επιλογές έχουμε αν ελέγχουμε το νομισμά μας απ’ ό,τι αν το ελέγχουν άλλοι. Πως δηλαδή η εξασφάλιση εθνικού νομίσματος δεν είναι καμιά εθνικιστική εμμονή, ούτε επουσιώδης λεπτομέρεια, αλλά αντίθετα συνιστά στοιχειώδες ζήτημα δημοκρατίας· ακόμη περισσότερο, ζήτημα πλέον επιβίωσης. Δεν αρκεί για μια φιλολαϊκή οικονομική πολιτική, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεσή της.

Δημοκρατία σημαίνει ότι οι πολίτες αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική, και μάλιστα γνωρίζοντας τις εναλλακτικές λύσεις. Έχουμε αλήθεια δημοκρατία όταν τις βασικές αποφάσεις τις παίρνει η ανεξέλεγκτη από το λαό ΕΚΤ, ενώ ο λαός δεν πληροφορείται καν την αμφισβήτηση του ευρώ από τους ειδικούς;          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ «ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»

Σπύρος Μαρκέτος

Advertisements

2 Σχόλια to “Κρίση, δημοκρατία, ευρώ”

 1. Όταν κάποιος γράφει ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους γίνεται με επιτόκια πιστωτικών καρτών, χάνει το δίκιο του για όλα τα υπόλοιπα που σωστά αναπτύσσει.

  Πράγματι, κανείς τους δεν λέει με ποιόν τρόπο θα ανακάμψει η παραγωγή, αλλά πώς να πεισθεί κανείς ότι παραγωγική ανασυγκρότηση καθυστερεί εξ’αιτίας της παροχής χρήματος που ρυθμίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που τα εμπροσθοβαρή ΕΣΠΑ μένουν αναξιοποίητα?

  Και βέβαια, όποιος μιλάει για επιστροφή σε εθνικό νόμιμσα, οφείλει να πει και για τον υψηλό πληθωρισμό που θα συνοδεύσει νομοτελειακά αυτή την επιστροφή και ο οποίος θα είναι καταστροφικότερος της σημερινής κατάστασης για τα ασθενέστερα και σταθερά εισοδήματα.

  Η τρίτη επιλογή πάντα υπάρχει, αλλά προϋποθέτει σοβαρό σχεδιασμό, εντιμότητα και κοινωνική ευαισθησία στην εκτέλεση, αλλά το κυριότερο, σκληρή δουλειά.

  • Η αξιολόγηση της Έλλάδας στα επιτκόκια για τον Μάρτιο από την ΕΚΤ έφθασε στο 11%. Το καλοκαίρι ήταν στο 27%.
   Υπάρχουν όμως, εκτός από τα επιτόκια, και οι περικοπές τις αποτιμήσεις. Αυτές είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ειδικά για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι σε 1/2, δηλαδή για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 2 ευρώ, παίρνουμε 1 ευρώ. Με πολύ αστεϊσμό θα πρότεινα το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει μια πιστωτική κάρτα.

   Η χρηματοδότηση δεν είναι θέμα μηχανισμού (τρόπου) εκταμίευσης. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής – βούλησης κατανομής κοινωνικών πόρων, η οποία είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες για την επιτυχία μιας επένδυσης. Σήμερα όσοι νέοι χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και ξεκίνησαν μια επιχείρηση, έχουν να αντιμετώπίσουν και μια κρίση. Αυτό δεν δυσκολεύει μόνο την επιβίωση της επιχειρήσεως, αλλά και την αποπληρωμή των δανείων με μακροχρόνια υπερχρέωση, διότι κανένα ΕΣΠΑ δεν αφορά 100% χρηματοδότηση. Ποιος θέλει να ενταχθεί σήμερα στο ΕΣΠΑ ;

   Πληθωρισμός σημαίνει ανεπάρκεια ελέγχου σταθερότητας τιμών, την οποία επηρεάζουν πάρα πολλοί συντελεστές. Η σταθερότητα των τιμών είναι πάλι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, που προσπαθεί να την ελέγξει μέσω των επιτοκίων (βλ. παραπάνω). Από την είσοδο της χώρας στο ευρώ, για το πάρον και για το μέλλον ποια είναι η ιστορία και το σενάριο για τη σταθερότητα στις τιμές ;

   Την τρίτη επιλογή δεν την κατάλαβα ή υπονοείτε ότι πρέπει να ανακαλυφθεί ;

   Γιώργος Πάσογλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: