ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

budget banks

Αγχωμένη η κυβέρνηση οργάνωσε για τον Αντώνη Σαμαρά και την αυλή του τον γύρο του κόσμου για δήθεν deals, με σκοπό να τονώσει του προφίλ του «ηγέτη» καθώς τα λεφτά δεν φθάνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη όποιων αναγκών έχουν απομείνει.
Μάταια όμως: το διογκωμένο δημόσιο χρέος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 50 δις μετρητά και ο μονεταρισμός του Ευρώ – ΕΚΤ δεν αφήνουν περιθώρια για δήθεν πανηγύρια στην ακροδεξιά δράκα παρανοϊκών του Μαξίμου.

Τα αποτελέσματα για το ΔΝΤ και τους νεοφιλελεύθερους της Ευρωζώνης είναι πέρα από το αναμενόμενο :

α) 30 % άνεργοι εξαθλιωμένοι είναι έτοιμοι να δουλέψουν για τα κατώτατα μεροκάματα που καθορίζονται από τα εκάστοτε μνημόνια

β) η συρρίκνωση του ΑΕΠ και αύξηση του χρέους καθιστούν τη χώρα περισσότερο εξαρτημένη από το Ευρώ από ότι πριν από τρία χρόνια


Όμως οι κρίσεις στον καπιταλισμό έχουν έναν κανόνα που τον έχουν ξεχάσει (ή όχι;;). Κανένας καπιταλιστής δεν προβαίνει σε «επενδύσεις» αν δεν είναι απόλυτα βέβαιος για τα κέρδη του χωρίς να υπολογίζει οποιαδήποτε κοινωνική συνέπεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η εγκληματική οργάνωση του Μαξίμου με δικαιολογία την διαπλοκή συμφερόντων που οι ίδιοι δημιουργούν, προχώρησε σε μία  ακόμη επαίσχυντη συνταγματική εκτροπή όπως άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ με πολλαπλούς στόχους:

α) να ελέγξει την ενημέρωση και επομένως την κοινή γνώμη διορίζοντας τους δικούς της ανθρώπους

 

β) να ξεπουλήσει την περιουσία της ΕΡΤ που υπολογίζεται γύρω στα 400 εκ. και περιλαμβάνει από ακίνητα μέχρι και πνευματικά δικαιώματα ώστε να βρει εσωτερικές πηγές για τη χρηματοδότηση του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους και την κάλυψη όποιων αναγκών έχουν απομείνει

γ) να χαρίσει προνόμια «αέρα» – εκπομπής στους παράνομους ιδιώτες μιντιάρχες, απαξιώνοντας την ΕΡΤ έτσι ώστε αυτή να μην έχει μερίδιο στην διαφήμιση και δίνοντας τα κέρδη από τη διανομή του ψηφιακού σήματος μόνο στη DIGEA. Αυτό είναι μια σίγουρη επένδυση για τους διαπλεκόμενους.

δ) να απολύσει εργαζόμενους και κυρίως να απαλλαγεί από συνδικαλιστές που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της

Τέλος το ΣτΕ  σφάλει και η απόφασή του είναι διάτρητη και προσβλητέα, διότι  δεν λαμβάνει υπόψη του τους παραπάνω σκοπούς της κυβέρνησης.

Ο Σύλλογος «ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ – Κοινότητα Σκέψης Δράσης» καταδικάζει απερίφραστα μία ακόμη αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης και δηλώνει ότι  συμμετέχει στον αγώνα για την απόσυρση της ΠΝΠ και για μια ΕΡΤ πραγματικά δημοκρατική, ποιοτική και αντικειμενική που θα αποτελεί εργαλείο για τη διασφάλιση της δημοκρατίας  και της οικονομικής ισότητας.

 

ΧΡΕΟΣ, ΕΥΡΩ & ΕΡΤ

             Στη μαύρη οθόνη της ΕΡΤ υπάρχει ένας υπότιτλος «γιατί;». Το εύλογο ερώτημα δημιουργήθηκε, διότι λέγεται, ότι η ΕΡΤ έχει κέρδη.

          Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά για τη βαθύτερη αιτία που διέπει τις ζωές όλων μας. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πρέπει να βγουν από το καβούκι τους και να μην αναφέρονται μόνο στην ΕΡΤ. Είναι ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια μέσα από την απεργιακή οθόνη όλες οι αιτίες του προβλήματος. Αυτό δεν θα γίνει αν αναπαράγονται οι ίδιες ηλίθιες «ιδέες» που ακούμε τα τελευταία χρόνια με περιτύλιγμα τα φιλικά συναισθήματα προς τους απολυμένους.

          Ακούστε το και διαβάστε το : Οι βαθύτερες αιτίες για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι το χρέος και το ευρώ.

          Λόγω της χρεοκοπίας της χώρας το δημόσιο δεν μπορεί να βρει χρήμα από τις αγορές και τις τράπεζες. Το κλείσιμο της στρόφιγγας εκδηλώνεται με τα απαγορευτικά επιτόκια και τα haircutsτης αξίας των κρατικών ομολόγων. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έφθασαν μέχρι και το 60%. Με άλλα λόγια για κάθε 100 ευρώ ομόλογο παίρνουμε 40 ευρώ. Επομένως το δημόσιο δεν μπορεί να βρει χρήμα με τους παραδοσιακούς τρόπους της αγοράς.

Ο σύγχρονος μονεταρισμός (που διέπει το ευρώ) επιδιώκει τη σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμός – αποπληθωρισμός) μέσω του ελέγχου της ποσότητας του χρήματος, δηλαδή δεν εκδίδεται χρήμα, αν υπάρχουν ελλείμματα. Η έκδοση του χρήματος, όμως δεν αποκλείει την λιτότητα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Και το χρέος και το σύστημα του ευρώ λοιπόν συντελούν στην αναζήτηση χρήματος από το Δημόσιο μέσα από την ίδια χώρα. Δηλαδή από αύξηση φόρων, μείωση μισθών και συντάξεων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, αποθεματικά ταμείων, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ασφαλιστικών παροχών, εκποίηση δημόσιας περιουσίας κτλ.

Γι’ αυτό το λόγο η λιτότητα και η εκποίηση περιουσίας του δημοσίου και του κάθε δημόσιου φορέα είναι συνέπειες της διακοπής χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΚΤ και τις αγορές. Το δημόσιο πρέπει να βρει πόρους για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του και δεν έχει άλλη επιλογή από τη λιτότητα και το ξεπούλημα της περιουσίας του. Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, διότι έχουν το προνόμιο της ανεξαρτησίας, δηλαδή να μην δέχονται καμία παρατήρηση και παρέμβαση από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.Το πολιτικό προσωπικό που εκτελεί αυτές τις αποφάσεις έχει καταστρώσει όλο αυτό το σύστημα αδιαφάνειας και υποτέλειας.

Η εκποίηση της ΕΡΤ εντάσσεται σ’ αυτό το γενικότερο πλαίσιο. Η υπουργική απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της στην περιουσία της ΕΡΤ. Για τους απολυμένους υπαλλήλους δεν γίνεται καμιά αναφορά αν και απαιτείται σύμφωνα με το νόμο, καθώς οι απολύσεις είναι άκυρες, διότι δεν έχει γίνει γραπτή ειδοποίηση, δεν έχει τηρηθεί προθεσμία και δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση.

Ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς έδρασαν πρόχειρα και αγχωμένα αναζητώντας διακαώς χρήμα για τους τοκογλύφους και τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Για την πληροφόρησή σας η περιουσία της ΕΡΤ περνάει στο Δημόσιο. Ο Στουρνάρας δήλωσε ότι θα επιστραφεί στο νέο σχήμα που θα ιδρυθεί. Ποιος όμως εγγυάται ότι δεν θα καταλήξει στο ΤΑΙΠΕΔ ;

 14.06.2013

Γιώργος Πάσογλου

ΧΡΕΟΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ιδιωτικοποιήσεις 1

Ο Nick Dearden αναφέρεται στη διασύνδεση  των ιδιωτικοποιήσεων με το δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1980 οι   χώρες του Νότου αναγκάζονται να προβούν σε ιδιωτικοποιήσεις για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους κάτω από την κηδεμονία και τις «συμβουλές» του  συνήθους  ύποπτου   από την Ουάσιγκτον, του ΔΝΤ. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Φυσικά  γιατί τόσο το χρέος όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις αποσκοπούν μόνο στην κατανομή των πλούτου υπέρ των λίγων.
Έτσι ένα από τα όπλα εναντίον του χρέους είναι ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Στη Σενεγάλη,  οι υποσχέσεις για νέες επενδύσεις λόγω των ιδιωτικοποιήσεων ήταν ψεύτικες. Oι υποδομές χειροτερεύσαν στο όνομα του κέρδους. Ούτε όμως το χρέος εξυπηρετήθηκε, καθόσον το κράτος έχανε έσοδα.
Στην Νικαράγουα η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 300 % μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τη δεκαετία του 1990 οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν τεράστια προβλήματα σε 54 χώρες .
Στη Βολιβία συγκροτήθηκε κίνημα κατά των ιδιωτικοποιήσεων με αποτέλεσμα να νικήσει και να φέρει στην εξουσία τον Έβο Μοράλες, τον πρώτο αυτόχθονα πρόεδρο στην ιστορία της Βολιβίας.  Αυτό ήταν και το θεμέλιο για να γίνει η Βολιβία η αφετηρία του αγώνα κατά του καπιταλισμού για μια κοινωνία με μια δημοκρατική οικονομία με σκοπό την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του βολιβιανού λαού. Μέχρι τότε απαγορεύονταν να χρησιμοποιούν ακόμα και τον νερό της βροχης σύμφωνα με το  νόμο –  σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η κρίση χρέους είναι μια πολιτική μάχη μεταξύ του 1% και του 99%. Οι ιδιωτικοποιήσεις το ίδιο. Το 1% σε καταπιέζει συνέχεια μέχρι που αρνείσαι και δεν αντέχεις.  Θα πρέπει να υπομένουμε και άλλο ; Στις άλλες χώρες τα κινήματα νίκησαν, οπότε τίποτα δεν είναι αδύνατο αν αγωνιστούμε χωρίς να παραμένουμε να μάς σώσουν, γιατί το κύριο ζήτημα δεν είναι το μέγεθος από τα έσοδα, αλλά η ιδιοποίηση του πλούτου από τους λίγους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της 3ης συνάντησης του ICAN στη Θεσσαλονίκη και η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ» και το «ICAN». Η ομιλία μεταφράζεται από τα αγγλικά στα ελληνικά.

27.04.2013

Γιώργος Πάσογλου

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ντοκιμαντέρ παραγωγής  INFOWAR για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου.Απλά να προσθέσουμε ότι :
Τα στατιστικά της Ε.Ε. για τις ΔΕΚΟ και την περιουσία του δημοσίου δείχνουν έσοδα στον προϋπολογισμό ποσού 15,1 δις € για το 2011 ή 7 % του ΑΕΠ.
Οι ζημιές φυσικά και δεν ιδιωτικοποιούνται, αλλά καταγράφονται στο δημόσιο χρέος.
Ο ΟΣΕ είχε προμηθευτή την SIEMENS.
Τα χρέη του ΟΣΕ μπορούν να διαγραφούν ως παράνομα, σε περίπτωση που οφείλονται σε μίζες, κακοδιαχείριση ή σε άλλη εγκληματική πράξη.

4 Σχόλια to “ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ”

Σχολιάστε