ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2015-2018       Με τον νόμο 4263/2014 που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του έτους 2014 ψηφίστηκαν από τη βουλή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση προς τους δανειστές, οι οποίες  περιλαμβάνουν συρρίκνωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπές στις παροχές των ταμείων, την υγεία  και στις υπόλοιπες δαπάνες του Δημοσίου όπως την παιδεία (εκτός των στρατιωτικών  εξοπλισμων)  και αύξηση φόρων.

Eπικαιροποίηση του Δεύτερου Προγράμματος (Φεβρουάριος 2012) με μορφή Μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκης Ένωσης τον Μάιο του 2013.

Υπ’ αριθμ.  738/30.11.2012 σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: τροποποιεί την απόφαση 734/2011 του Ευρωπαϊκού Συμβολίου. Με αυτήν την πράξη αρχίζει η διαδικασία για την επιβολή του 4ου μνημονίου ή νέου μεσοπρόθεσμου. Διαβάστε τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να λάβουν δύο  μήνες μετά από το 3ο μνημόνιο. (06.01.2013). Υιοθετήθηκε  η παραπάνω σύσταση με την υπ’ αριθμ. 6/2013 απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα νέα μέτρα για την περίοδο 2013-2016   δημοσιεύτηκαν  με το ΦΕΚ 222/2012  και αποτελούν πλέον νόμο.

Αποφάσεις Ανταλλαγής Ομολόγων :  Με την υπουργική απόφαση της 09.03.2012 ορίζεται ότι  θα ανταλλαχθούν 177,2 δις ευρώ. Με την υπουργική απόφαση της 09.03.2012 ορίζονται τα ποσά που θα δοθούν συνολικά για την ανταλλαγή ομολόγων ποσού 177,2 δις. (Γ.Π.).        Εδώ   είναι η απόφαση που αναφέρει όλα τα ποσά που θα δοθούν για την ανταλλαγή των ομολόγων.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 : Από το προσχέδιο προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την πορεία των οικονομικών της χώρας καθώς και η σταδιακή αύξηση του δημόσιου χρέους από το 2008 μέχρι το 2013. Επίσης προκύπτουν στοιχεία για το PSI, τα οποία διαψεύδουν για μια ακόμη φορά, ότι το χρέος μειώθηκε με την ανταλλαγή των ομολόγων. Τα στοιχεία που αναφέρει το ΥπΟικ για την ανταλλαγή ομολόγων αντιφάσκουν με την υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας εφαρμόστηκε. Με το παρόν προσχέδιο ομολογείται για πρώτη φορά, ότι οι τράπεζες δεν έχουν επιστρέψει και ούτε μάλλον θα επιστρέψουν όσα δανείστηκε από το Δημόσιο.

Όροι εγγύησεως τραπεζικών χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς πιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3723/2008 : Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι που ενσωματώνονται σε κάθε όμολογο, το οποίο εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων και η παραίτηση από την ασυλία στην παράγραφο 7.

ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ (ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ)  : Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα  έκδοσης ευρωομολόγων για το δημόσιο χρέος των κρατών της ευρωζώνης. Τα δύο κυριότερα σημεία στην έκθεση είναι η μεγαλύτερη παραχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας και η εγγύηση των κρατών μελών με τις μετοχές που κατέχουν στις ΔΕΚΟ. Οι αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί και πολλές προτάσεις είναι γενικές και  αντικρουόμενες. Οι προθέσεις όμως μπορούν να διαφανούν.

Υπ’ αριθμ. 734/2011 Απόφαση  της ΕΕ   :  η οποία απευθύνεται προς την Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοσιονομικής εποπτείας, και διά της οποίας ειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που κρίνονται αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος. Από τη συγκεκριμένη απόφαση προκύπτει ότι η ΕΕ επιβάλλει τα μέτρα στην χώρα. Στις τελευταίες σελίδες (παράρτημα) προαναγγέλονται και τα μέτρα μέχρι το 2015.

Για τη Σύνοδο Κορυφής που αποφασίστηκαν τα παραπάνω μέτρα δείτε το παρακάτω δελτίο ειδήσεων με σχόλιο του Κώστα Λαπαβίτσα. Στο δελτίο ειδήσεων υπάρχει και χιούμορ από τις δηλώσεις Παπανδρέου – Σαμαρά. Σημείωση ο Σαμαράς το καλοκαίρι του 2012 συνεχίζει  την εφαρμογή αυτής απόφασης της ΕΕ.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2  : Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Δι−
ευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρη−
ματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελλη−
νικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος,
του Σχεδίου του Mνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της
Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγου−
σες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους
και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας.

One Trackback to “ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ”